Paloc - zupa węgierska

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo dobra zupa gulaszowa, jak to znajomi określają.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg pręgi - mięso pokrojone w kostkę
    3 cebule - skrojone w grubą kostkę
    paczka zielonej fasoli szparagowej mrożonej
    3-4 ziemniaki - skrojone w mniejszą kostkę
    kilka ząbków czosnku
    papryka czerwona słodka mielona
    100 ml śmietany 30%
    sól
    olej
    chili mielone bądź papryka czerwona mielona ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Paloc - zupa węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vkre4m 1. Rozgrzewamy olej w garnku, szklimy cebulę, zdejmujemy garnek z ognia żeby cebula przestygła i dodajemy opakowanie zmielonej papryki i mieszamy.
  • image-1fi1dd1 2. Dodajemy mięso, solimy (1 łyżka) i na mocnym gazie przez chwilę mieszamy żeby mięso puściło sok. Następnie na małym ogniu dusimy ok 40 min.
  • 3. Jak mięso będzie prawie gotowe zalewamy wodą. Kiedy zacznie się gotować dodajemy ziemniaki i fasolę. Jak warzywa dojdą to dodajemy śmietanę i zagotowywujemy, a na koniec czosnek.
  • image-16uev56 4. Na koniec, już na talerzu daje chili mielone bo nie każdy znajomy lubi na ostro, a to MUSI BYĆ PODOSTRZONE !!!!!

Porady

Jeżeli w sklepie, jak u mnie nigdzie nie ma pręgi niestety to w zastępstwie robimy z karkówki, szynki kulki. Na koniec obowiązkowo trochę chili mielonego, ewentualnie dosalamy. Czas przygotowania zależy od ilości mięsa, im więcej tym dłużej będziemy robić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować