W sezonie zimowy te ciastka bardzo często pojawiają się na naszym stole.
60 min
Składniki:
Ciasto francuskie -2 szt
jabłko
skórka z pomarańczy
skórka z cytryny
sok z pomarańczy
175 g brązowego cukru
1/2 kostki masła
250 g rodzynek
100 g moreli
100 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
Palmiery z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cytrynę i pomarańczę przelewamy gorącą wodą następnie ścieramy skórkę , wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do jabłka. Morele kroimy w kosteczkę i razem z rodzynkami i migdałami wkładamy do miski. Masło topimy i wystudzone wlewamy do reszty składników. Na końcu dodajemy przyprawy, cukier i wszystko mieszamy.
Schładzamy w lodówce ok 15 min.
Rozkładamy masę na cieście francuskim i zwijamy z dwóch stron do środka.
Ponownie schładzamy w lodówce po czym kroimy na 1,5 cm plastry.
Pieczemy około 15 min w piekarniku w temp. 180 stopniach.
Komentarze