Palmiery z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sezonie zimowy te ciastka bardzo często pojawiają się na naszym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie -2 szt
    jabłko
    skórka z pomarańczy
    skórka z cytryny
    sok z pomarańczy
    175 g brązowego cukru
    1/2 kostki masła
    250 g rodzynek
    100 g moreli
    100 g migdałów
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatułowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Palmiery z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cytrynę i pomarańczę przelewamy gorącą wodą następnie ścieramy skórkę , wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do jabłka. Morele kroimy w kosteczkę i razem z rodzynkami i migdałami wkładamy do miski. Masło topimy i wystudzone wlewamy do reszty składników. Na końcu dodajemy przyprawy, cukier i wszystko mieszamy.
    Schładzamy w lodówce ok 15 min.
    Rozkładamy masę na cieście francuskim i zwijamy z dwóch stron do środka.
    Ponownie schładzamy w lodówce po czym kroimy na 1,5 cm plastry.
    Pieczemy około 15 min w piekarniku w temp. 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Rodzynki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować