Palmiery krucho-francuskie z cukrem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekko słodkie, chrupiące ciasteczka o delikatnym posmaku cynamonu idealne do kawy lub jako przekąska w ciągu dnia.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki
    200g zimnego masła
    150 ml lodowatej wody
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Palmiery krucho-francuskie z cukrem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych otworach. Do miski wsyp mąkę dodaj sól oraz masło i wymieszaj widelcem do otrzymania kruszonki. Wlej lodowatą wodę i połącz za pomocą widelca a następnie wyrabiaj rękami do połączenia składników w kulę ciasta. Zrób to szybko żeby masło nie zdążyło się roztopić. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkuj na kształt prostokąta podsypując mąką. Złóż na trzy części, przekręć o 90°, ponownie rozwałkuj, złóż na trzy części, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 1 godzinę. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ciasto rozwałkuj cienko na kształt prostokąta i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Dociśnij cukier za pomocą wałka. Zroluj jedną część ciasta do połowy a następnie tak samo postąp z drugą częścią. Otrzymasz dwa wałeczki złączone od dołu. Schłódź ciasto przez 30 min (możesz pominąć ten krok). Pokrój uformowane ciasto na plasterki o grubości ok. 1 cm. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem pozostawiając odstępy (ciasto lekko urośnie). Piecz w 200°C przez 20 min. Po 10 min przewróć ciastka na drugą stronę żeby się równo zrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować