Szybki, łatwy do przyrządzenia obiad, nawet dla stawiających pierwsze kroki w kuchni:))) a równocześnie aromatyczny i smaczny obiad dla każdego
60 min
Składniki:
pałki z kurczaka 4 szt.
mrożone warzywa (ulubione) 450 g
olej 3 łyżki
mieszanka: sól, papryka w proszku ostra, słodka, pieprz mielony po 1 łyżeczce
zamiast tych przypraw można użyć gotowej przyprawy do kurczaka (w/g upodobań)
rękaw do pieczenia
Pałki z kurczka z warzywami pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego a następnie maczamy w oleju, obtaczamy w mieszance przypraw i odstawiamy na minimum 1 godzinę (pałki można zamarynować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki)
2.wyjmujemy z woreczka mrożone warzywa
3.piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
odcinamy odpowiednią dla naszej porcji długość rękawa, związujemy jeden jego koniec i wkładamy zamarynowane pałki kurczaka wraz z marynatą, a na nie układamy mrożone warzywa i zamykany drugi koniec rękawa, nakłuwamy w 3-4 miejsc widelcem lub szpikulcem i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym
4.naczynie z pałkami i warzywami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, na 10-15 minut przed końcem pieczenie rozcinamy rękaw, by skórka stała się chrupka
Komentarze