Pałki z kurczaka z zieloną soczewicą i sosem pomidorowym na marokański sposób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziele angielskie 2 sztuki utrzeć w moździerzu. Zmieszać z resztą przypraw. Na trzeć pałki kurczaka. Odstawić do marynowania ok. 30 minut. Następnie rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć z dwóch stron. Przełożyć do brytfanny i piec w piekarniku ok. 60 minut.
W tym czasie namoczyć zieloną soczewicę na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zalać 2 szklankami wrzątku ( 400 ml), dodać 2 ziela angielskie oraz liść laurowy i gotować 25-30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania wsypać łyżeczkę soli.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i przyprawy. Lekko podsmażyć aby puściły aromat. Dodać pomidory w puszcze i dusić 15 minut. Zblendować sos na gładko. Odcedzoną soczewicę polać łyżką oliwy wymieszać. Rozłożyć na talerzu, położyć kilka łyżek sosu a na nim wypieczone pałki z kurczaka. Całość posypać natką lub najlepiej kolendrą. Można także skropić sokiem z cytryny.
Komentarze