Pałki z kurczaka z sałatką

4.5 (176 ocen)

Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się wspaniały zapach aromatycznego mięsa, który zwabia wszystkich domowników do kuchni.

Składniki:

  • Pałki z kurczaka:
    1 kg pałek z kurczaka
    3 łyżki keczupu pikantnego
    łyżka miodu
    łyżka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżki sosu sojowego
    sól, pieprz do smaku
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego

    Sałatka:
    op. miksu sałat
    mała czerwona cebulka
    20 dag żółtych pomidorków
    1 szkl zielonych oliwek
    3-4 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, pini, dynia)
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Pałki z kurczaka z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły.

    Gorące pałki z kurczaka podajemy z sałatką. Na sałacie z dbałością układamy pomidorki, oliwki, posypujemy piórkami czerwonej cebulki i prażonymi ziarnami. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.11 (229 ocen)

Pałki z kurczaka w rękawie

To może cię zainteresować