Pałki z kurczaka z czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tak przygotowane pałki mają nieco nietypowy smak - jednak nadal będą idealnym niedzielnym , prawie tradycyjnym obiadem.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka

    ćwiartka małej kapusty czerwonej

    pół jabłka

    4 łyżki masła

    1/2 szklanki bulionu drobiowego

    zioła prowansalskie,

    sól

    pieprz

    papryka słodka

    olej do smażenia

Pałki z kurczaka z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia z kurczaka luzujemy z kości, nacieramy solą , pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy w chłodne miejsce (do lodówki), aby mięso przeszło przyprawami, na przynajmniej godzinkę. Najlepiej, aby mięso natrzeć np.wieczorem, dzień wczesniej niż zamierzamy je smażyć. Szatkujemy kapustę i przesmażamy ją na patelni, na gorącym oleju. Następnie dolewamy do kapusty trochę wody i dusimy ją pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy starte wcześniej na tarce o grubych oczkach jabłko. Mieszamy i odstawiamy aby wystygło. W powstałe po wyjęciu kości kieszonki wkładamy ostygniętą kapustę. Spinamy mięso wykałaczkami, aby kapusta z niego nie wypadała i obsmażamy na gorącym oleju , aż nabierze złotego koloru. Podlewamy nadziane pałki bulionem, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem koło 30-40 minut. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy