Pałki z kurczaka w sosie kokosowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy po kilka minut z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy.
Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy.
Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko.
Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy 35-40 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki ulubione. U nas świeża bagietka.
Komentarze