Pałki z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszne, chrupiące i lekko pikane pałki z kurczaka w marynacie musztardowo miodowej z lubczykiem. Mięso w takiej marynacie smakuje rewelacyjnie. Jest też dość proste w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6-8 pałek z kurczaka (ok. 1 kg),
    2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska),
    1 łyżka miodu,
    2 ząbki czosnku (zgniecione przez praskę lub drobno posiekane),
    ½ łyżeczki curry,
    ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
    ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    ½ łyżeczki soli himalajskiej,
    1 łyżka suszonego lubczyku,
    2 łyżki oliwy,
    łyżeczka soku z cytryny,
    oraz 100 ml wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy (bez wody) i nacieramy mięso, odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin aby przeszło przyprawami). Pałki układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wcześniej wkładam je aby nagrzało się podczas nagrzewania piekarnika). Wodę wlewamy do miski gdzie była marynata, opłukujemy i wlewamy do naczynia żaroodpornego z mięsem tylko tak aby nie spłukać marynaty z mięsa, przykrywamy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180- 200 stopni C, następnie odkrywamy naczynie, podlewamy powstałym sosem i pieczemy aby mięso nam się przyrumieniło około 20-30 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować