Pyszne, chrupiące i lekko pikane pałki z kurczaka w marynacie musztardowo miodowej z lubczykiem. Mięso w takiej marynacie smakuje rewelacyjnie. Jest też dość proste w przygotowaniu.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
6-8 pałek z kurczaka (ok. 1 kg),
2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska),
1 łyżka miodu,
2 ząbki czosnku (zgniecione przez praskę lub drobno posiekane),
½ łyżeczki curry,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
½ łyżeczki soli himalajskiej,
1 łyżka suszonego lubczyku,
2 łyżki oliwy,
łyżeczka soku z cytryny,
oraz 100 ml wody,
Pałki z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy (bez wody) i nacieramy mięso, odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin aby przeszło przyprawami). Pałki układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wcześniej wkładam je aby nagrzało się podczas nagrzewania piekarnika). Wodę wlewamy do miski gdzie była marynata, opłukujemy i wlewamy do naczynia żaroodpornego z mięsem tylko tak aby nie spłukać marynaty z mięsa, przykrywamy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180- 200 stopni C, następnie odkrywamy naczynie, podlewamy powstałym sosem i pieczemy aby mięso nam się przyrumieniło około 20-30 min. Smacznego!
Komentarze