Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatne mięso z kurczaka o słodko-pikantnym smaku

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    8 skrzydełek
    1 duża cebula
    4 łyżki wina Porto
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki miodu (np. wielokwiatowy)
    1 łyżka słodkiej papryki
    pół łyżeczki ostrej papryki
    sól, pieprz

    rękaw do pieczenia

Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze 1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min. 2h. W wysokiej misce wymieszać: wino, miód, ketchup i paprykę. Cebulę drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, dodać do pozostałych składników. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać. Przed pieczeniem mięso włożyć do specjalnego rękawa foliowego i zawiązać na dwóch końcach. Rękaw przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 60 min. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze 20 min. Smacznego!

Porady

W ten sam sposób można przygotować inny rodzaj mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy