Pałki z kurczaka w cieście francuskim

  • wyświetlono: 2840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pieczone pałki z kurczaka to propozycja pysznego obiadu dla całej rodziny. Można nadać im miodowy, pomidorowy , czy ziołowy smak. Tak jak gospodyń, tak i sposobów ich podania jest wiele. Dziś polecam połączyć je z duszoną w śmietanie marchwią. Całość zamknięta w chrupiącym cieście francuskim, sprawia, że otrzymujemy smaczny, a do tego fajnie wyglądający obiadek.

Jaga85
  • 8 porcje
  • 100min
  • Trudny

Składniki

Składniki podstawowe:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL ,
• 4 marchewki średniej wielkości,
• 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Składnik dodatkowy:
• 8 podudzi z kurczaka
Składniki robocze:
• Olej,
• 2 łyżki startego sera żółtego,
• 0,5 cebuli,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• Przyprawa do kurczaka,
• Łyżka posiekanej natki pietruszki,
• Jajko do smarowania ciasta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pałki z kurczaka w cieście francuskim

  • duszenie1. MARCHEWKA: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość podlewamy około ¼ szklanki wody. Do marchwi dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku (sól, pieprz, paprykę). Dusimy ją do miękkości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • łączenie składników farszu2. Przestudzoną łączymy z serem oraz z natką pietruszki.
  • przyprawianie3. PAŁKI Z KURCZAKA: Pałki myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawą do kurczaka.
  • obsmażanie4. Przyprawione obsmażamy na oleju, a następnie studzimy.
  • podział ciasta5. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych kwadratów.
  • nadziewanie6. Na środku każdego kwadratu wykładamy porcje duszonej marchewki. Na marchewce umieszczamy nóżki. Ciasto zawijamy do góry, tak by marchew oraz mięso było w środku ciasta. Aby w trakcie pieczenia ciasto się nie rozeszło przewiązujemy je dratwą. Dodatkowo ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • przed pieczeniem7. Tak przygotowane pałki umieszczamy na blaszce do pieczenia. Górną część nóżek zakrywamy folią spożywczą, by się nie spiekły.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pałki pieczemy około 40 minut do zrumienienia ciasta w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło (przed podaniem usuwamy dratwę).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskiemarchewkaPałki z kurczakakreatywne_gotowanie15
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-04tt23h

Dodane przez: Mniam1

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

Kieszonki z filetów z kurczaka...

Pałki z kurczaka pieczone w boczku

Dodane przez: monika016

Pałki z kurczaka pieczone w boczku

Pałki z kurczaka nie będą suche,...

Pałki z kurczaka w borówkach

Dodane przez: czarrna

Pałki z kurczaka w borówkach

Drobiowe mięsko z słodko-kwaśnej...

image-0pbjpms

Dodane przez: Mniam1

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście...

Klasyczne połączenie kurczaka ze...

Filet z kurczaka w cieście francuskim

Dodane przez: ewiczka2304

Filet z kurczaka w cieście francuskim

Doskonała odmiana tradycyjnego...

image-1m4dlhw

Dodane przez: OktawiaG

Pałki z kurczaka w cieście pomarańczowym

aromatyczne ciasto z soku z pomarańczy...