Pałki z kurczaka w cieście francuskim

4.48 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Pieczone pałki z kurczaka to propozycja pysznego obiadu dla całej rodziny. Można nadać im miodowy, pomidorowy , czy ziołowy smak. Tak jak gospodyń, tak i sposobów ich podania jest wiele. Dziś polecam połączyć je z duszoną w śmietanie marchwią. Całość zamknięta w chrupiącym cieście francuskim, sprawia, że otrzymujemy smaczny, a do tego fajnie wyglądający obiadek.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL ,
    • 4 marchewki średniej wielkości,
    • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    Składnik dodatkowy:
    • 8 podudzi z kurczaka
    Składniki robocze:
    • Olej,
    • 2 łyżki startego sera żółtego,
    • 0,5 cebuli,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • Jajko do smarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Pałki z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • duszenie 1. MARCHEWKA: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość podlewamy około ¼ szklanki wody. Do marchwi dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku (sól, pieprz, paprykę). Dusimy ją do miękkości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • łączenie składników farszu 2. Przestudzoną łączymy z serem oraz z natką pietruszki.
  • przyprawianie 3. PAŁKI Z KURCZAKA: Pałki myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawą do kurczaka.
  • obsmażanie 4. Przyprawione obsmażamy na oleju, a następnie studzimy.
  • podział ciasta 5. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych kwadratów.
  • nadziewanie 6. Na środku każdego kwadratu wykładamy porcje duszonej marchewki. Na marchewce umieszczamy nóżki. Ciasto zawijamy do góry, tak by marchew oraz mięso było w środku ciasta. Aby w trakcie pieczenia ciasto się nie rozeszło przewiązujemy je dratwą. Dodatkowo ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • przed pieczeniem 7. Tak przygotowane pałki umieszczamy na blaszce do pieczenia. Górną część nóżek zakrywamy folią spożywczą, by się nie spiekły.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pałki pieczemy około 40 minut do zrumienienia ciasta w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło (przed podaniem usuwamy dratwę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Pałki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować