PAŁKI Z KURCZAKA NADZIEWANE JABŁKAMI I CHRZANEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Danie dla smakoszy drobiu. Jabłka i chrzan świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 8 pałek z kurczaka
    - 4 jabłka
    - 2 łyżki majeranku
    - 4 łyżeczki chrzanu
    - 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
    Marynata :
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyże3czka papryki słodkiej
    - 1 łyżeczka curry
    - 1 łyżeczka vegety
    - 2 łyżki wody
    - 1 łyżka keczupu
    - sól, pieprz do smaku

Pałki z kurczaka nadziewane jabłkami i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki wyluzować z kości i ściągnąć skórę.Otrzymujemy mięso w kształcie lejka. Mięso dać do miski.
  • 2. Składki marynaty wymieszać i wlać do mięsa. Wymieszać, żeby marynata pokryła całą powierzchnię mięsa.Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i obtoczyć w majeranku.
  • 4. Wnętrze każdej pałki posmarować 1/2 łyżeczki chrzanu, do środka włożyć cząstkę jabłka i spiąć wykałaczką.
  • 5. Tak przygotowane mięso i resztę jabłek upiec w rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 40 minut.
  • 6. Podawać na gorąco z ziemniakami lub ryżem polane zagęszczonym mąką sosem powstałym podczas pieczenia, oraz dowolną jarzyną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy