To danie bardzo często przyrządzam na obiad, moja rodzina uwielbia pałki z kurczaka z takim kolorowym ryżem. Danie ładnie się prezentuje i w dodatku doskonale smakuje, polecam.
Pałki z kurczaka na kolorowym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy umyte i osuszone pałki z kurczaka, przekładamy doi miski i na kilka godzin lub na noc wstawiamy do lodówki. Ryż biały gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Czarny ryż gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę lub paski, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy ugotowany ryż oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek. Smażmy razem przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz curry. Pałki z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 40 minut. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy podpieczone pałki z kurczaka, wstawiamy do piekarnika i razem zapiekamy przez 20 minut.
Komentarze