Pałki z kurczaka faszerowane czerwona kapustą

0 (0 ocen)

  • Średni

Moje dziecko, zwykle marudzące przy obiedzie, samo się zdziwiło, że taki dobry kurczak wylądował na jego talerzu. Niech to posłuży za rekomendację :)

  • Średni

Składniki:

  • - podudzia z kurczaka: 4 sztuki
    - kapusta czerwona: 0.25 sztuki
    - jabłko średnie: 0.5 sztuki
    - masło: 4 łyżki
    - bulion drobiowy: 0.5 szklanki
    - zioła prowansalskie do smaku: 0.5 łyżeczki
    - Sól i pieprz do smaku.: 0.5 łyżeczki
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 4 łyżki

Pałki z kurczaka faszerowane czerwona kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka luzujemy z kości, nacieramy solą , pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie szatkujemy kapustę. Przesmażamy ją na gorącym oleju. Po chwili podlewamy ją wodą i dusimy około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy starte jabłko. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Mięso faszerujemy kapustą, spinamy wykałaczkami i obsmażamy na gorącym oleju - aby się ładnie zrumieniło. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem koło 30-40 minut. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy