Pałki w marynacie z warzywami

0 (0 ocen)

Soczyste i aromatyczne pałki z warzywami.

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 jabłko
    10 cm pora
    6 ziemniaków
    0,5 cukinii( u mnie większa)
    50 g żurawiny
    Marynata
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy grillowej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku w łupinach
    1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny
    0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
    1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej
    1 szczypta curry indyjskie
    Do smaku
    sól morska prowansalska
    przyprawa do ziemniaków
    olej do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki w marynacie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć do piekarnika na 30 min nastawionego na funkcję grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować