Pałki śmietanowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na niedzielny obiad

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    2 łyżki posiekanego koperku
    marynata:
    1 łyżeczka imbiru w proszku lub kawałek świeżego
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    garść listków mięty
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oleju

Pałki śmietanowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, a następnie obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić i przełożyć do mięsa. Całość zalać śmietaną, polać sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Przykryć i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy