Pałki marynowane w maślance

4.49 (153 ocen)

Smaczne i soczyste mięsko, delikatnie przyprawione, idealne na obiad dla wielbicieli łagodnych dań. Zamiast smażyć, można je oczywiście upiec w piekarniku :)

Składniki:


  • 4 pałki z kurczaka
    0,75 szklanki maślanki
    0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
    0,25 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka miodu
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    Duża szczypta pieprzu
    Olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki marynowane w maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pałki oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w szczelnie zamykanej misce.

    W kubku wymieszać maślankę z czosnkiem, solą, miodem, papryką i pieprzem.

    Pałeczki zalać przygotowaną marynatą. Wymieszać. Wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas potrząsnąć.

    Następnie w rondelku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, obsmażyć pałki wyjęte z marynaty. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa. Można podlać kilkoma łyżkami wody.

    Pałeczki podawać z ziemniakami z wody i ogórkami kiszonymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marynata Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.11 (229 ocen)

Pałki z kurczaka w rękawie

To może cię zainteresować