Ciekawy pomysł na pałki kurczaka podane na obiad, właśnie z warzywami. Delikatne mięso oraz warzywa.
25 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
6 pałek kurczaka
1 cukinia
½ czerwonej papryki
Przyprawy:sól, pieprz, papryczka chili, papryka słodka, zioła prowansalskie(wymieszać ze sobą, ma być 1 pełna łyżeczka)
2 łyżki oleju
Folia do pieczenia
Długie wykałaczki
Pałki kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: pałki opłukać, osuszyć, posypać ziołami z każdej strony, zalać olejem, odstawić pod przykryciem na całą dobę do lodówki. W czasie marynowania mięso przekręcać. Następnie paprykę pokroić na małe kawałki oraz wyszorowaną cukinię na plasterki. Nabić na wykałaczki warzywa z pałkami. Ułożyć na foli, polać płynną marynatą z mięsa, zawinąć szczelnie by tłuszcz nie wypływał. Ustawić na kratce w piekarniku, piec 60 minut w temp. 180 stopni, przed końcem pieczenia – na 10 minut odchylić folię by mięso się trochę zarumieniło.
Porady
1.Pałki z warzywami można upiec na grillu zamiast w piekarniku.
Komentarze