Pałki kurczaka duszone w kaszy z grzybami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Kolorowe i aromatyczne danie, którego atutem jest szybkość przygotowania. Mięso jest soczyste i delikatne, całość otoczona aromatyczną grzybową kaszą gryczaną

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli
    4 pieczarki
    2 kapelusze suszonych grzybów
    1 woreczek kaszy gryczanej palonej
    1/2 czerwonej papryki
    2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek i pietruszka)
    2 podudzia z kurczaka
    sól, pieprz, liść laurowy, wędzona słodka papryka, majeranek, chili
    2 łyżki oleju
    2 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pałki kurczaka duszone w kaszy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. olej rozgrzewamy na dużej patelni - na gorącym tłuszczu obsmażamy podudzia z każdej ze stron
  • 2. dosypujemy posiekaną cebulę i pieczarki, smażymy przez okolo 6 minut
  • 3. Gdy cebula zmiękła, apieczarki wypuściły wodę - dodajemy kaszę gryczaną i pokruszone suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, wsypujemy przyprawy i dusimy przez koło 15 minut, aż kasza wypije płyn
  • 4. Gdy kasza jest miękka dodajemy pokrojoną paprykę i przez 3 minuty dusimy, na sam koniec przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę - całość mieszamy i gorące wykładamy na talerze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować