Kolorowe i aromatyczne danie, którego atutem jest szybkość przygotowania. Mięso jest soczyste i delikatne, całość otoczona aromatyczną grzybową kaszą gryczaną
35 min
Dla 2 osób
Składniki:
1/2 czerwonej cebuli
4 pieczarki
2 kapelusze suszonych grzybów
1 woreczek kaszy gryczanej palonej
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek i pietruszka)
2 podudzia z kurczaka
sól, pieprz, liść laurowy, wędzona słodka papryka, majeranek, chili
2 łyżki oleju
2 szklanki wrzątku
Pałki kurczaka duszone w kaszy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.olej rozgrzewamy na dużej patelni - na gorącym tłuszczu obsmażamy podudzia z każdej ze stron
2.dosypujemy posiekaną cebulę i pieczarki, smażymy przez okolo 6 minut
3.Gdy cebula zmiękła, apieczarki wypuściły wodę - dodajemy kaszę gryczaną i pokruszone suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, wsypujemy przyprawy i dusimy przez koło 15 minut, aż kasza wypije płyn
4.Gdy kasza jest miękka dodajemy pokrojoną paprykę i przez 3 minuty dusimy, na sam koniec przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę - całość mieszamy i gorące wykładamy na talerze
Komentarze