Pałki drobiowe pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone pałki kurczaka skropić olejem, oprószyć solą, papryką, pieprzem i majerankiem.
Obłożyć pokrojoną na cząstki cebulą i czosnkiem.
Przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Blachę piekarnikową wysłać pergaminem, ułożyć pałki kurczaka.
W wolne miejsca ułożyć ziemniaki, cebulę i czosnek z marynaty oraz kawałki masła. Można dołożyć jeszcze marchewkę pokrojoną w krążki. Ja zużyłam ją do uduszenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewać sosem, który się wytworzył na blasze.
Upieczone pałki kurczaka podaję z duszoną marchewką lub surówką z kapusty pekińskiej i pora.
Komentarze