Pałki 5 smaków z papryką

0 (0 ocen)

mniami :)

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    2 kolorowe papryki (u mnie żółta i pomarańczowa)
    1 łodyga selera naciowego
    Na marynatę:
    4 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków,1/3 szklanki oleju,sól,pieprz,czosnek granulowany,papryka słodka w proszku wg.uznania

Pałki 5 smaków z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie w każdej robimy po dwa nacięcia.
  • 2. Papryki myjemy i kroimy w średnią kostkę
  • 3. Do miseczki dodajemy przyprawę chińską,sól,pieprz,paprykę słodką,czosnek granulowany.Całość zalewamy olejem i mieszamy.
  • 4. Powstałą marynatą nacieramy porządnie mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
  • 5. Po tym czasie wykładamy mięso do wysmarowanego wcześniej naczynia żaroodpornego.Na pałki układamy paprykę i łodygę selera.Przykrywamy i pieczemy do miękkości mięsa w 180*C (u mnie około półtorej godziny)
  • 6. W połowie pieczenia wyciągamy naczynie i przekręcamy pałki.
    Jak mięso jest miękkie odkrywamy i jeszcze zapiekamy żeby skórka była lekko chrupiąca i gotowe.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy