Pałka z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pałka z kurczaka nazywana też podudziem . Zrobiłem ją na wzór kfc. mam nadzieje że wam też zasmakuje:)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka(pałki)
    1l oleju rzepakowego
    ok 100g mąki przennej
    1 szkłanka mleka
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyzeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyzeczka bazyli
    1 łyzeczka oragano
    0.5 łyżeczki tymianku
    0.5 łyczeki majeranku
    do smaku zmielony suszony imbir, kminek,gałka muszkatołowa
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Pałka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasze pałki myjemy wodą delikatnie oszuszamy przekładamy na talerz lub do pojemnika
  • 2. Pałki obsypujemy przyprawą do kurczaka, papryką oraz solą i pieprzem odstawiamy do lodówki na 30min.
  • 3. Do garnka bądz frytownicy wlewamy olej i rozgrzewamy go dobrze. Olej musi być bardzo gorący.
  • 4. Do mąki dodajemy pozostałe zioła i dobrze mieszamy. Podudzia z kurczaka wyjmujemy z lodówki, przekładamy do pojemnika z mąką dobrze panierujemy później wkładamy na moment do pojemnika z mlekiem i ponownie dodajemy do mąki dobrze ugniatają panierkę.
  • 5. Tak przygotowane pałki smażymy na gorącym oleju do czasu aż będą rumiane. po ok 2 minutach smażenia zmniejszamy ognien, by mięso nie było surowe i tak smażymy około 5-7min. Jeśli mięso jest surowe bądz obawiamy śię że może być surowe wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10min (150stopni)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować