Pałeczki z kurczaka w chrupiącej panierce

4.45 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pałeczki są chrupiące i soczyste jednocześnie możemy je upiec na blaszce, lub kratce od piekarnika.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2kg pałeczek z kurczaka
    Do zalewy :
    1 czubata łyżka soli
    1 łyżka chili
    1 butelka wody gazowanej (półtora litrowa)
    Do panierki:
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kurkumy
    2 łyżki papryki słodkiej
    1/2 łyżki imbiru
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    3 łyżeczki czosnku w proszku lub 2-3 ząbki świeżego przez praskę.
Wystaw ocenę:

4.45 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałeczki z kurczaka w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, przełożyc do miski,zasypać łyżką soli i chili, dobrze wymieszać, zalać wodą gazowaną. Aby mięso było zakryte.
    Odstawić na około 1 godz.
    Składniki panierki przekładamy do miski lub blendera, musimy je dobrze połączyć.
    Mięso po godzinie odcedzić, osuszyć, panierujemy w panierce. (ja odstawiam jeszcze na ok godz aby naszło). Układamy na blaszce lub bezpośrednio na ruszcie. Pieczemy na rumiano w 180*.około godziny. Czas może się wydłużyć w zależności od piekarnika. Jeśli mięso pieczemy na blaszce to blaszkę lekko olejem smaruje, jeśli na ruszcie to układam bezpośrednio.

Porady

Pałeczki możemy zastąpić skrzydełkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować