Palcki ziemniaczane i selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy drobno na tarce lub miksujemy w blenderze.
2.Cebule ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze.
3.Seler obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze.
4.Starte ziemniaki i seler pozostawiamy na sitku i odciskamy nadmiar powstałego soku.
5.Następnie przekładamy seler,ziemniaki i cebulę do miski, dodajemy sól i jajka. Dokładnie mieszamy.
6.Dodajemy mąkę. Mieszamy.
7.Doprawiamy według swoich smaków. W tym przepisie jest to około pół łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta papryki, pół łyżeczki bazylii.
8.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 min aby przyprawy przeszły do ziemniaka i selera.
9.Następnie wykładamy ciasto na patelnię i smażymy na rumiany kolor.
10.Gotowe placki ziemniaczane jemy na sucho lub z sosem np. czosnkowym i pomidorkami.
11.Sos Czosnkowo-pietruszkowy:
Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). Do majonezu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj, dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką. W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
Komentarze