Sos czosnkowo-ziołowy

0 (0 ocen)

Do sałatek, kanapek i nie tylko

Składniki:

  • Śmietana 18% lub jogurt
    majonez
    zioła prowansalskie
    oregano
    bazylia
    cukier do smaku
    ok 1 łyżeczki soku z cytryny

Sos czosnkowo-ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem w proporcji 2:1 - czyli, jeśli damy dwie łyżki śmietany to jedna łyżkę majonezu itd. Dodać obrane ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę. Ilość czosnku dowolna - zależy jak bardzo lubi się smaki czosnkowe. Całość doprawić ziołami . Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i włożyć do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się. Po tym czasie spróbować. jeśli smakuje nam, nie trzeba nic więcej zmieniać...

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy