Palatschinken

4.99 (156 ocen)

  • 5 min

Przepis pochodzi z kuchni austriackiej

  • 5 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 żółtka
    3 jaja
    500 ml mleka
    40 g masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Palatschinken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka mieszamy z mąką, jajkami, żółtkami, masłem i solą. Następnie dolewamy resztę mleka i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła , wlewamy część ciasta i rozprowadzamy je po całej patelni. Smażymy na złoto i przewracamy na drugą stronę. Jak naleśniki!

Porady

Te placuszki są uniwersalne.Można je podawać na słono i słodko , ponieważ nie zwierają cukru.Ja najczęściej podaje z cukrem cynamonowym i dżemem malinowym. Również solo dobrze smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

3.73 (839 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.73 (839 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min

To może cię zainteresować