Palatschinken

  • wyświetlono: 1176 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 2

Przepis pochodzi z kuchni austriackiej

Kjopka
  • 5min

Składniki

250 g mąki
2 żółtka
3 jaja
500 ml mleka
40 g masła
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Palatschinken

  • 1. Połowę mleka mieszamy z mąką, jajkami, żółtkami, masłem i solą. Następnie dolewamy resztę mleka i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła , wlewamy część ciasta i rozprowadzamy je po całej patelni. Smażymy na złoto i przewracamy na drugą stronę. Jak naleśniki!

Porady

Te placuszki są uniwersalne.Można je podawać na słono i słodko , ponieważ nie zwierają cukru.Ja najczęściej podaje z cukrem cynamonowym i dżemem malinowym. Również solo dobrze smakuje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataśniadaniekuchnia Austrii

Komentarze

Podobne przepisy

Panna cotta z musem truskawkowym

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowa panna cotta

Pyszny i efektowny deser. Idealny...

Leśny mech ciasto

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Leśny mech

Odkąd zobaczyłam to ciasto na blogu...

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

Dodane przez: olinek_82

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

Proste i naprawdę szybkie w przygotowanie...

Sernik na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to sernik...

image-0c5enr7

Dodane przez: Kasia_S

Deser z chia i brzoskwiniami

bardzo zdrowy i smaczny deser

słonecznikowiec

Dodane przez: lidien

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to ciasta składające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE