Palak panir, czyli szpinak z serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Inspirację czerpię z bogatych tradycji kulinarnych Indii, a gotować nauczył mnie mąż Mukesh. Todanie śmiało można zaadaptować do warunków kuchni polskiej. Palak to szpinak, a panir – ser.

Składniki:

  • 500 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    10 dag białego sera w kostce (twardego)
    1 pomidor
    łyżeczka kurkumy
    łyżeczka curry
    łyżeczka vegety
    sól
    2 łyżki masła
    2 woreczki ryżu

Palak panir, czyli szpinak z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Palak panir, czyli szpinak z serem 1. Dwie łyżki masła roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Wsypujemy curry, kurkumę i vegetę. Smażymy ok. 2-3 minut.
  • Palak panir, czyli szpinak z serem 2. Pomidora polewamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do rondelka z przyprawami. Przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minut,
    a następnie dodajemy szpinak i gotujemy ok. 10 minut.
  • 3. Biały ser kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do rondelka. Dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut, aż szpinak będzie miękki.
  • 4. Gotujemy ryż na sypko. Do wrzącej wody, w której gotujemy ryż, możemy dodać ok. 1/2 łyżeczki kurkumy, dzięki temu ryż uzyska piękny jasnozłoty
    kolor. Ugotowany ryż podajemy ze szpinakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy