Inspirację czerpię z bogatych tradycji kulinarnych Indii, a gotować nauczył mnie mąż Mukesh. Todanie śmiało można zaadaptować do warunków kuchni polskiej. Palak to szpinak, a panir – ser.
Składniki:
500 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
10 dag białego sera w kostce (twardego)
1 pomidor
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
łyżeczka vegety
sól
2 łyżki masła
2 woreczki ryżu
Palak panir, czyli szpinak z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie łyżki masła roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Wsypujemy curry, kurkumę i vegetę. Smażymy ok. 2-3 minut.
2.Pomidora polewamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do rondelka z przyprawami. Przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minut,
a następnie dodajemy szpinak i gotujemy ok. 10 minut.
3.Biały ser kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do rondelka. Dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut, aż szpinak będzie miękki.
4.Gotujemy ryż na sypko. Do wrzącej wody, w której gotujemy ryż, możemy dodać ok. 1/2 łyżeczki kurkumy, dzięki temu ryż uzyska piękny jasnozłoty
kolor. Ugotowany ryż podajemy ze szpinakiem.
Komentarze