Paella ze szpinakiem, papryką i rybą wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Do miseczki wsypać paprykę, szałwię oraz sól. Wymieszać z pokrojona rybą. Odłożyć na 5 minut.
2.Następnie na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać rybę i zrumienić ją dokładnie.
3.Mintaja zdjąć z patelni i umieścić na niej szpinak. Dusić do czasu całkowitego rozmrożenia.
4.Następnie wsypać ryż. Dodać 50 ml wody i przykryć. Dusić do czasu aż ryż napęcznieje i stanie się miękki. Proces dolewania wody będzie trzeba powtórzyć kilkakrotnie, wlewając jednorazowo około 1/5 szklanki wody. Ja w całym procesie gotowania ryżu zużyłam 200 ml wody.
5.Gdy ryż będzie miękki na patelnię dodać pokrojone w małą kostkę papryki. Po około 2 minutach zdjąć z ognia.
6.Dodać mintaja i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 st ( jeśli nie dysponujecie patelnią, która może być używana w piekarniku, paellę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do zapiekania). Piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika.
7.Na wierzchu ułożyć tuńczyka uformowanego w kuleczki ( dobrze odcisnąć z płynu i uformować w kulkę). Przed zjedzeniem warto wymieszać. Smacznego!
Komentarze