Paella z kurczakiem, pikantnym chorizo i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Paella z kurczakiem, chorizo i krewetkami pachnąca szafranem... Pyszności

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • Ryż do paelli 200-250g
    • Filety z kurczaka 1szt.
    • Kiełbasa Chorizo pikantna 1/2 szt.
    • Krewetki (duże) 8-12szt
    • Bulion warzywny lub drobiowy ok. 500ml
    • Dymka 2szt.
    • Natka pietruszki 1 mały pęczek
    • Oliwa z oliwek
    • Szafran 8-10 nitek
    • Sól
    • Pieprz
    • Czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella

Paella z kurczakiem, pikantnym chorizo i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy. Chorizo kroimy w półplasterki i smażymy. Odsączamy tłuszcz, ale nie wyrzucamy go. Do gorącego bulionu dodajemy szafran i czekamy aż uwolni smak, zapach i kolor.
    Na patelni do paelli lub zwykłej rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy pokrojoną dymkę i dorzucamy ryż. Całość mieszamy i zalewamy porcją szafranowego bulion. Kiedy ryż będzie w połowie miękki dodajemy chorizzo i kurczaka, jeśli potrzeba dolewamy kolejną małą porcję bulionu. Dodajemy krewetki. Kiedy ryż będzie gotowy dodajemy posiekaną pietruszkę. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać troszkę tłuszczu wytopionego z chorizzo - poprawi to smak i kolor.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Kurczak Owoce Ryż Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować