Paella z kurczakiem, pikantnym chorizo i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy. Chorizo kroimy w półplasterki i smażymy. Odsączamy tłuszcz, ale nie wyrzucamy go. Do gorącego bulionu dodajemy szafran i czekamy aż uwolni smak, zapach i kolor.
Na patelni do paelli lub zwykłej rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy pokrojoną dymkę i dorzucamy ryż. Całość mieszamy i zalewamy porcją szafranowego bulion. Kiedy ryż będzie w połowie miękki dodajemy chorizzo i kurczaka, jeśli potrzeba dolewamy kolejną małą porcję bulionu. Dodajemy krewetki. Kiedy ryż będzie gotowy dodajemy posiekaną pietruszkę. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać troszkę tłuszczu wytopionego z chorizzo - poprawi to smak i kolor.
Smacznego
Komentarze