Paella z kurczakiem i owocami morza

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na wakacjach skosztowaliśmy hiszpańską paellę, boski smak...więc zapragnęliśmy odtworzyć ją w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
    2 filety z kurczaka
    2 czerwone papryki
    mała puszka groszku konserwowego
    200 g pomidorów
    1 opakowanie mieszanki owoców morza
    100 ml oliwy z oliwek
    2 cebule
    cytryna
    4 ząbki czosnku
    500 ml bulionu drobiowego
    1 g szafranu
    kilka czarnych oliwek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paella z kurczakiem i owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paella z kurczakiem i owocami morza 1. Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować