Paella Valencjana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Paella to przepyszne danie które łączy w sobie i owoce morza jak i zarówno ryż i warzywa. Jest to danie, które każdemu polecam.To danie przygotowuje się na wielkiej patelni tak zwanej paelliera, smaży, gotuje się ją na dworze na ognisku. Nauczyłam się ją robić będąc w Hiszpanii.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ryżu sypkiego ( nie w woreczkach)
    mięso z kurczaka i królika wg uznania ( pałki, skrzydełka itp)
    krewetki w całości, jeżeli takich nie mamy mogą być obrane ilość wg uznania
    małże ilość wg uznania
    1 papryka czerwona
    fasolka szparagowa ok 1 opakowania ( ja daje mrożoną)
    fasola jaś ok 1-2 opakowania (ja daję mrożoną)
    sól
    kurkuma
    gałązki szafranu
    olej
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paella valencjana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak wcześniej wspomniałam danie to robimy na ognisku na drzewie, można także zrobić na kuchence gazowej na małej patelni ale to już nie to samo. Także pierwsze co musimy rozpalić ognisko, ogień powinien być średni i cały czas kontrolowany żeby palił się mniej więcej równomiernie. Patelnie (Paellere) kładziemy na metalowym kole jeżeli takie posiadamy, a jeżeli nie równie dobrze możemy postawić na cegłach 3-4 piętrowych. Na patelnie wlewamy trochę oleju. Mięsko z królika i kurczaka kroimy na kawałki, solimy i wrzucamy na rozgrzana patelnię, chwilę smażymy, następnie dorzucamy fasolki , paprykę pokrojoną na duże pasy, małże i krewetki jeżeli są w skorupce, a jeżeli mamy te malutkie obrane dorzucamy je później bo nam się zabardzo zsuszą. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając nie dolewając oleju. Usmażoną paprykę wyciągamy. Gdy wszystko będzie podsmażone wlewamy wodę tak aby napełnić patelnię. Miedzy czasie gdy danie robi się w tej wodzie solimy do smaku i dodajemy kurkumy żeby zabarwiło wodę. Gdy danie zacznie się gotować wsypujemy ryż po ukosie (Tworząc taki -" X") ryżu wsypujemy tyle aby zaczął delikatnie wystawać poza wodę, to jest miarka. Ryż rozprowadzamy po całej patelni i od czasu do czasu podważać drewnianą łopatką, aby się nie przykleił, lecz dania nie mieszamy, i tak przygotowane danie gotujemy na średnim ogniu do czasu aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy woda już wsiąknie w ryż i danie mamy gotowe wyciągamy na stół np na gazety, na wierzch układamy wcześniej przysmażoną paprykę i gałązki szafranu.
    Smacznego :)

Porady

Do gotowej potrawy możemy dodać sok z cytryny, jest równie przepyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować