Paella po polsku

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam potrawy z owocami morza. Gotowe są drogie, więc postanowiłam przygotować danie po swojemu. Paella jest łagodna w smaku i delikatna dla żołądka.

Składniki:

  • (na 2 porcje)
    ● 1 filet z kurczaka
    ● 3/4 szklanki ryżu
    ● zielony groszek (konserwowy lub mrożony)
    ● 3 marchewki
    ● 2 kostki mintaja lub innej ryby
    ● mrożonka „Owoce morza”
    ● kostka bulionowa
    ● przyprawa do kurczaka
    ● olej
    ● 1/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Paella po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paella po polsku 1. Fileta kroimy w kostkę, oprószamy
    przyprawą, skrapiamy
    olejem, mieszamy i odstawiamy
    na noc do lodówki.
  • Paella po polsku 2. Następnego dnia podsmażamy
    na oleju na dużej patelni,
    dodajemy masło i wsypujemy
    ryż. Zmniejszamy ogień i chwilę
    smażymy, aż ryż się zeszkli.
    Kostkę bulionową rozpuszczamy
    w 1/2 litra wrzącej wody.
    Niewielką porcję wlewamy do
    kurczaka z ryżem, patelnię
    przykrywamy i czekamy, aż ryż
    wchłonie płyn.
  • Paella po polsku 3. Marchewki myjemy, obieramy
    i kroimy w kostkę. Razem
    z groszkiem dodajemy do ryżu.
    Mieszamy. Ponownie wlewamy
    porcję bulionu i czekamy, aż ryż
    go wchłonie. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Pod koniec
    wkładamy rozmrożone owoce
    morza i pokrojoną w kostkę rybę,
    mieszamy. Wlewamy ostatnią
    porcję bulionu. Dusimy do
    wchłonięcia płynu.

Porady

Marchewkę i groszek możemy zastąpić gotową mrożonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować