Paella marinera z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Paella marinera to najbardziej znana potrawa na świecie z kuchni hiszpańskiej, w zależności od regionu czy nawet pani domu za każdym razem ma inny smak, właśnie ta jej różnorodność zachwyca!

  • 50 min

Składniki:

  • 220 g ryżu arborio
    250 g groszku u mnie mrożony
    400 g mrożonej mieszanki owoców morza:kalmary, krewetki, małże
    15 dag parzonego chudego boczku
    1 duża czerwona papryka
    750 ml bulionu
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    szczypta kurkumy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka sosu sojowego
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy w ziarnach-kilka sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella

Paella marinera z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożone owoce morza zostawiamy w lodówce na 12 godzin, rozmrażamy, nadmiar wody po rozmrożeniu usunąć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać nożem, zeszklić na patelni na oliwie, wsypać ryż oraz kurkumę zalać bulionem i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając,następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek oraz owoce morza wymieszać, dusić kolejne 15 minut-aż ryż będzie miękki, w między czasie na drugiej patelni przesmażyć boczek dodać do paelli, doprawić do smaku solą i pieprzem roztartym w moździerzu oraz sosem sojowym i sokiem z cytryny.Wymieszać.Podawać gorące danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Egzotyczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować