REKLAMA

Pad thai z kurczakiem

wyświetlono: 54 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pad thai to nic innego jak smażony tajski makaron z dodatkami i jajkiem. Taki tajski street food, który zachwyca swoim smakiem i aromatem.

opublikowany: 17.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego 5 mm
    1 średnia, pojedyncza pierś z kurczaka
    2 małe jajka lub 1 duże
    1/2 szklanki kiełków fasoli mung
    1 mała szalotka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego
    Sos:
    1 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
    4 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyżeczki cukru trzcinowego
    1/2 papryczki chili
    Dodatkowo:
    2 cebule dymki
    płatki chili (opcjonalnie)
    3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
    1 limonka
    3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu zmiksować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ok. 4 minuty lub namoczyć w zimnej wodzie (bez gotowania) przez 4 godziny. Ugotowany makaron odcedzić, zahartować i polać olejem ryżowym. Wymieszać.
    W woku rozgrzać olej, dodać pokrojoną na cienkie plasterki szalotkę oraz czosnek, krótko przesmażyć. Dodać pokrojoną na cienkie plastry pierś z kurczaka. Zwiększyć gaz i smażyć ok. 2 minuty. Dodać sos, makaron i kiełki. Wymieszać. Zmniejszyć gaz, zawartość patelni zsunąć na bok i wbić jajka, rozmieszać je i kiedy zaczną się ścinać połączyć z makaronem. Pad thai podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać posiekaną dymką ze szczypiorem, kolendrą, płatkami chili (opcjonalnie), posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skropić sokiem z limonki.

Porady

Do tej wersji pad thai można dodać podsmażone tofu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lenka Syrenka Lenka Syrenka

Pad Thai

Szybkie tajskie danie - smażony, aromatyczny makaron z krewetkami i tofu.

kategoria: orzeszki Dania główne jajko Sosy Pasty opublikowany: 14.05.2015 | wyświetlono: 509 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: viki2903 viki2903

PAD THAI

makaron kojarzy nam sie głownie z kuchnia włoską,ale jest też świetnym dodatkiem w kuchni tajskiej

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.11.2015 | wyświetlono: 891 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pad thai

Orientalny makaron z krewetkami

kategoria: dania z makaronem opublikowany: 14.12.2017 | wyświetlono: 489 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE