Wystarczy trochę wysiłku i można zjeść ciekawy i niecodzienny obiadek. Zwyczajny filet z piersi kurczaka zamienia się w paczuszkę z niespodzianką w środku i chrupiącą migdałową panierką.
Dla 4 osób
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 plastry szynki o grubości 5 mm
- 4 plastry sera żółtego o grubości 5 mm
- sól, biały pieprz do smaku
Panierka
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- olej do smażenia
Paczuszki z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Piersi kurczaka pokroić każdą na 2 plastry i rozbić na cienkie płaty.
- Ja wkładam płat do woreczka foliowego i rozbijam z każdej strony odwracając woreczek, po czym wyjmuję z niego rozbity płat.
- Płaty kurczaka posypać solą i pieprzem.
- Na środku każdego położyć plaster sera żółtego a na ser plaster szynki.
- Tak przygotowany płat mięsa pozawijać do środka jak krokiety.
- Jajko roztrzepać z sosem sojowym i maczać w nim pakiety mięsne.
- Od strony gładkiej włożyć pakiet do płatków migdałowych i mocno docisnąć.
- Rozgrzać olej i smażyć filety, najpierw od strony pozakładanej tak aby migdały były na górze.
- Po usmażeniu spodu odwrócić filety migdałami do dołu i smażyć dalej.
- Gdy migdały przyrumienią się, mięso odwrócić ponownie, podlać 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i poddusić kilka minut aby filet w środku nie był surowy.
Komentarze