Paczuszki z grzybami i imbirem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Grzyby, imbir, papryczka, por i czosnek zawinięte w pyszne, puszyste ciasto drożdżowe. Idealnie pasują jako dodatek do aromatycznej zupy. Smacznego!

  • 2 godz.

Składniki:

  • FARSZ
    400 g grzybów (lub pieczarek)
    duży kawałek imbiru
    2 pory (białe części)
    2 ząbki czosnku
    kawałek ostrej papryczki
    3 łyżki natki pietruszki
    olej rzepakowy
    sól
    pieprz

    CIASTO
    600 g mąki
    10 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    200 g masła
    200 g śmietany 18%
    2 jajka
    3 łyżki natki pietruszki
    szczypiorek
    jajko i mleko do posmarowania sakiewek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paczuszki z grzybami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone grzyby drobno posiekać. (Pieczarki pokroić.)
  • 2. Pory pokroić, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, papryczkę i imbir, poddusić.
  • 3. Dodać grzyby, natkę pietruszki, sól i pieprz. Podsmażyć. (Jeżeli używasz pieczarek, duś je, aż woda odparuje.)
  • 4. Mąkę, drożdże oraz sól wymieszać w misce. Dodać masło – połączyć, aż ciasto będzie przypominać kaszkę.
  • 5. Jajka, śmietanę i natkę pietruszki wymieszać i dodać do mąki. Wymieszać. Odstawić na 30 minut (niekoniecznie).
  • 6. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz. Uformuj paczuszki. Górę zawiąż szczypiorkiem.
  • 7. Paczuszki posmarować jajkiem.
  • 8. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir Natka pietruszki Por Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować