Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
    300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)
    60 g fety
    2 łyżki smietany 18 %
    1 garść startego sera żółtego
    pieprz
    czosnek granulowany
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Dania główne

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę oraz rozkruszoną fetę, do smaku doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół aby przykryło farsz. Brzegi dobrze skleić dociskając widelcem. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut, funkcja termoobieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować