Pączuszki różane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moje pierwsze :) Z domową konfiturą z róży. Wyszły puszyste i delikatne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 30 sztuk:
    30 dkg mąki
    2 dkg świeżych drożdży
    1 łyżka cukru kryształu
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    30 g masła
    2 żółtka
    1/2 kieliszka wódki
    szczypta soli
    olej do smażenia
    domowa konfitura z róży

Pączuszki różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrobnić, wymieszać z cukrem kryształem, zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać z 1 łyżka maki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, żółtka, resztę mleka, rozpuszczone masło, wódkę i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • Ciasteczka z różą ;) 2. Ciasto podsypać mąka i rozwałkować na grubość 5 mm. Foremką wycinać serca lub po prostu szklanką kółka. Na połowę serc nałożyć konfiturę różaną.
  • Rosnące pączuszki 3. Serca z różą przykrywać pustymi i dokładnie sklejać. Układać na posypanej mące desce. Ostawić aż wyrosną. Najlepiej przykryć ściereczką.
  • Gotowe pączucie 4. Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu złoto-brązowy kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy