Pyszne słodkości w sam raz na karnawał, Dzień Babci lub Walentynki.
Składniki:
50 dag mąki
pół szklanki mleka
4 łyżki cukru
10 dag masła
2 jajka
4 dag drożdży
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
15 dag konfitury malinowej
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Pączusie- serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki pokrusz drożdże, wlej połowę letniego mleka, wsyp dwie łyżki cukru, lekko zamieszaj, odstaw. Kiedy drożdże zapracują dodaj jajka ( w temp.pokojowej), mąkę, szczyptę soli, pozostały cukier, cukier waniliowy i mleko. Wyrabiaj ciasto dodając stopione, ostudzone masło.
2.Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.Następnie rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Foremką powycinaj serduszka.
4.Na części serduszek połóż odrobinę konfitury, przykryj drugim i dobrze zlep brzegi.
5.Układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
6.Rozgrzej tłuszcz, smaż w nim serca po kilka minut na złoty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną posyp cukrem pudrem.
Porady
* kiedy miałam trudności w zlepianiu brzegów ciasta, smarowałam palce odrobiną oleju lub wody
* można nie łączyć ze sobą serduszek a po usmażeniu nafaszerować konfiturą za pomocą szprycy
Komentarze