Pączusie- serduszka

0 (0 ocen)

Pyszne słodkości w sam raz na karnawał, Dzień Babci lub Walentynki.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    pół szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    10 dag masła
    2 jajka
    4 dag drożdży
    torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
    15 dag konfitury malinowej
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączusie- serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrób ciasto 1. Do miseczki pokrusz drożdże, wlej połowę letniego mleka, wsyp dwie łyżki cukru, lekko zamieszaj, odstaw. Kiedy drożdże zapracują dodaj jajka ( w temp.pokojowej), mąkę, szczyptę soli, pozostały cukier, cukier waniliowy i mleko. Wyrabiaj ciasto dodając stopione, ostudzone masło.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 2. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • powycinaj serduszka 3. Następnie rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Foremką powycinaj serduszka.
  • na sercach połóż dżem 4. Na części serduszek połóż odrobinę konfitury, przykryj drugim i dobrze zlep brzegi.
  • wyrośnięte serduszka 5. Układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • usmaż pączusie 6. Rozgrzej tłuszcz, smaż w nim serca po kilka minut na złoty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną posyp cukrem pudrem.

Porady

* kiedy miałam trudności w zlepianiu brzegów ciasta, smarowałam palce odrobiną oleju lub wody * można nie łączyć ze sobą serduszek a po usmażeniu nafaszerować konfiturą za pomocą szprycy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować