pyszne , choć pracochłonne pączki z nadzieniem z marmolady różanej! mniam
Składniki:
4 szkl. mąki
16 gr. drożdży suchych lub 50 gr. świerzych
1 szkl.cieplego mleka
2 żółtka i jedno cale jajko
Mały kieliszek rumu
1/3 szkl.cukru
3 łyżki masła
marmolada na nadzienie(najlepiej różana)
cukier puder do posypania
smalec lub olej arachidowy do pieczenia
1.Drożdże wymieszać z mlekiem i odrobiną cukru ,odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać żółtka i jajko (wcześniej ubite z resztą cukru) oraz wyrośnięte drożdże ,wymieszać łyżka ,dodać roztopione masło wyrabiać aż będzie gładkie, .Ciasto przykryć ściereczką ,odłożyć w cieple miejsce do wyrośnięcia . Po ok. 30 min (zależy od temperatury w jakiej roslo ciasto) nabieramy łyżką porcje ciasta rozgniatamy delikatnie palcami , nakladamy marmoladę i formujemy zgrabne pączusie. Ukladamy na tacy ponownie do wyrosnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu pieczemy w umiarkowanie gorącym oleju z obu stron na złoto. sprawdzamy wykałaczką (jeśli się nie obiera ciastem to są gotowe) po upieczeniu kladziemy na ściereczkę do obcieknięcia , później przekładamy na tależ i posypujemy cukrem pudrem.. SMACZNEGO!!!!
Porady
można użyć dowolnej marmolady , trzeba jednak pamietać aby wcześniej ją podgrzać!
Komentarze