Pączkowa gąsienica

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Fantastyczna na przyjęcia dla dzieci lub kiermasze ciast.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 25 dag mąki + 50g do posypania;
    - 125ml mleka;
    - 20g świeżych drożdżdy;
    - 2 żółtka;
    - 40g cukru;
    - 50g margaryny;
    - sól;
    - łyżka soku z cytryny + szczypta startej skórki z cytryny.

    POLEWA:
    - 20 dag margaryny;
    - 10 dag kakao;
    - 20 dag cukru;
    - 8 łyżek mleka.

    ORAZ:
    - mini pianki marshmallow;
    - 2 małe gumy (oczy);
    - 1l oleju;
    - 2 lizaki;
    - kolorowa posypka;
    - kolorowe pisaki cukrowe;
    - wiórki kokosowe;
    - płatki migdałów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki Pączki domowe

Pączkowa gąsienica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy.
  • 2. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 45 minut - 1 godzinę.
  • 3. Z ciasta formujemy małe kulki, wykładamy na tacę posypaną mąką i odstawiamy na 15 - 20 minut. Pączki smażymy na gorącym oleju do momentu, aż nabiorą brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny. Pączki układamy na podłużnej tacy na kształt gąsienicy.
  • 4. Składniki polewy wkładamy do niewielkiego garnka, podgrzewamy stale mieszając, aż masa się zagotuje. Pączki nadziewamy pojedynczo na widelec i moczymy w polewie, aby były obtoczone polewą w całości. Wykładamy z powrotem na tacę jeden obok drugiego, aby pączki się stykały. Jeszcze wilgotne od polewy pączki posypujemy wiórkami, migdałami i posypką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy 20 minut.
  • 5. Gąsienicę dekorujemy lizakami, cukierkami i pisakami. Dookoła wysypujemy pianki, migdały i posypkę.

Porady

Pączki możemy dowolnie nadziewać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować