Pączkowa gąsienica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy.
2.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 45 minut - 1 godzinę.
3.Z ciasta formujemy małe kulki, wykładamy na tacę posypaną mąką i odstawiamy na 15 - 20 minut. Pączki smażymy na gorącym oleju do momentu, aż nabiorą brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny. Pączki układamy na podłużnej tacy na kształt gąsienicy.
4.Składniki polewy wkładamy do niewielkiego garnka, podgrzewamy stale mieszając, aż masa się zagotuje. Pączki nadziewamy pojedynczo na widelec i moczymy w polewie, aby były obtoczone polewą w całości. Wykładamy z powrotem na tacę jeden obok drugiego, aby pączki się stykały. Jeszcze wilgotne od polewy pączki posypujemy wiórkami, migdałami i posypką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy 20 minut.
5.Gąsienicę dekorujemy lizakami, cukierkami i pisakami. Dookoła wysypujemy pianki, migdały i posypkę.
Komentarze