Pączki ziemniaczano-dyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pączki ziemniaczano dyniowe są wyjątkowo puszyste i aromatyczne. Znikają ze stołu w mgnieniu oka.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych lekko osolonych ziemniaków
    4 i ½ szklanki mąki pszennej
    10 dag drożdży
    25 dag margaryny
    2 łyżeczki spirytusu
    Tłuszcz do smażenia
    8 małych jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 słoik przecieru z dyni

Pączki ziemniaczano-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorących zmielonych ziemniaków wkruszyć drożdże, dobrze wyrobić, dodać jaja dobrze ubite z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, spirytus, wyrobić ciasto. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę, wyrobić. Bezpośrednio po wyrobieniu nabierać łyżką ciasto, wkładać nadzienie i uformowane pączki kłaść na gorący tłuszcz. Upieczone pączki polukrować bądź posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy