Pączki ziemniaczano dyniowe są wyjątkowo puszyste i aromatyczne. Znikają ze stołu w mgnieniu oka.
60 min
Składniki:
1 kg ugotowanych lekko osolonych ziemniaków
4 i ½ szklanki mąki pszennej
10 dag drożdży
25 dag margaryny
2 łyżeczki spirytusu
Tłuszcz do smażenia
8 małych jajek
¾ szklanki cukru
1 słoik przecieru z dyni
Pączki ziemniaczano-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorących zmielonych ziemniaków wkruszyć drożdże, dobrze wyrobić, dodać jaja dobrze ubite z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, spirytus, wyrobić ciasto. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę, wyrobić. Bezpośrednio po wyrobieniu nabierać łyżką ciasto, wkładać nadzienie i uformowane pączki kłaść na gorący tłuszcz. Upieczone pączki polukrować bądź posypać cukrem pudrem.
Komentarze