Pączki ziemniaczane z ganache czekoladowym

0 (0 ocen)

Ziemniaki odgrywają tutaj bardzo ważną rolę, mianowicie przedłużają świeżość i wilgotność pączków. Jeśli co roku smażycie tradycyjne pączki z marmoladą, zróbcie wyjątek i spróbujcie zrobić właśnie te! Serdecznie polecam :).

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 25 średnich pączków)

    Ciasto:
    400 g ziemniaków
    50 g miękkiego masła
    400 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania
    40 g świeżych drożdży
    2 duże jajka
    90 g cukru
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
    180 g ciepłego mleka

    Ganache czekoladowe:
    250 g mlecznej czekolady
    250 g śmietanki kremówki 36%

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier do obtoczenia pączków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki ziemniaczane z ganache czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych dodać masło, poczekać, aż zacznie się topić. Dokładnie wymieszać z ziemniakami. Ostudzić.




    Drożdże wkruszyć do dużej miski, zalać 4 łyżkami mleka. Dobrze wymieszać, po czym dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Ponownie wymieszać, by składniki się połączyły. Gęstą masę pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do "ruszenia drożdży".
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka i wlać mleko oraz spirytus. Ciasto wyrabiać mikserem lub ręcznie przez ok. 7-10 minut, dodając w połowie wyrabiania ostudzone ziemniaki z masłem. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką, by się nie kleiło (nie za dużo!). Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.



    Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet pokroić swoją objętość. Gdyby tak się nie stało, pozostawić ciasto jeszcze na 30 minut do wyrastania.




    Z ciasto uformować ok. 25 małych kulek. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obficie posypać mąką pszenną. Umieścić na niej kuleczki. Każdą mocno spłaszczyć dłonią na krążek. Odstawić na 30 minut do napuszenia.




    Pod koniec tego czasu w garnku rozgrzać olej. Gdy osiągnie on temperaturę około 175 st.C wrzucać partiami pączki (po ok. 3-4 sztuki w zależności od wielkości garnka). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe pączusie obtaczać w cukrze.
  • 3. Ganache czekoladowe: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić w zimne miejsce do zgęstnienia (najlepiej do lodówki, a w zimę nawet na parapet za okno). Gdy ganache zacznie gęstnieć, przełożyć je do szprycy cukierniczej z długą końcówką. Nadziać pączki, najlepiej od boku, by czekolada nie wypłynęła. Resztą czekoladowego ganache udekorować wierzch pączków (np. przy pomocy tutki z papieru do pieczenia odcinają róg). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować