Pączki zaparzane z dwóch jaj

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pączki choć mają tylko 2 jajka, są dość puszyste i delikatne. Mąkę zaparzamy bardzo gorącym mlekiem, stąd nazwa. Ciasto nam pięknie i szybko rośnie, a pączki po usmażeniu, są prawie okrągłe jak piłeczka. Musimy pamiętać, że w pomieszczenie, w którym robimy pąki musi być ciepło.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:



  • (25-30 pączków)


    50 g świeżych drożdży
    0,5 l gorącego mleka
    100 g cukru
    125 g roztopionego masła
    3 łyżki śmietany
    2 jajka
    2 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    olejek pomarańczowy
    ok. 1 kg mąki


    Dodatkowo:

    mały słoiczek dżemu wiśniowego
    mąką do podsypywania
    olej lub smalec do smażenia
    surowy ziemniak


    Cukier puder do posypania lub lukier:

    1 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka śmietany

    Wszystko ukręcić łyżką do białości



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki zaparzane z dwóch jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Kuchnia też musi być dobrze nagrzana.
    Mąkę przesiać do miski, zalać gorącym mlekiem i wymieszać drewnianą łyżką.
  • 2. Rozczyn: do kubeczka wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i trzy łyżki śmietany. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
  • 3. Do miski z mąką i mlekiem dodać sól, cukier, jajka, olejek pomarańczowy i wyrośnięty rozczyn.
    Wyrabiać kilka minut ciasto. Pod koniec wlać roztopione,letnie masło i spirytus. Chwilę wyrobić.
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • image-18f916g 4. Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, dobrze posypaną mąką. Przegnieść ciasto i podzielić na pół (łatwiej nam będzie je równomiernie rozwałkować).
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szklankę zanurzyć w mące, wycinać okrągłe placki, tak jak na pierogi. Na co drugi wyłożyć łyżeczką dżem. Przykryć drugim krążkiem, palcem lekko docisnąć brzegi i jeszcze raz szklanką wyciąć pączka.
  • 5. Pączki ułożyć na deseczce posypanej mąką. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia. To samo powtórzyć z drugą połową ciasta.(ze skrawków najlepiej zrobić pączki bez nadzienia)
  • image-0h4jud9 6. Do szerokiego rondla /garnka /metalowej miski wlać olej/smalec. Rozgrzać.(jeśli wrzucimy kawałek surowego ciasta powinno natychmiast wypłynąć na powierzchnię)
    Wyrośnięte pąki (powinny być lekkie) strzepnąć nadmiar mąki.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu wierzchnią stroną do góry ok. 4-5 minuty. W pierwszych dwóch minutach smażymy pod przykryciem. Następnie odkrywamy i przekręcamy na drugą stronę za pomocą widelca. Dosmażyć bez przykrycia. Gdyby tłuszcz nam się zbytnio palił dodać kawałek surowego ziemniaka.
    Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik. Dla pewności można sprawdzić jeden czy jest usmażony w środku.
  • image-14xk5l1 7. Ciepłe ułożyć na paterze i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
    Pączki są bardzo delikatne , więc najlepiej ułożyć tylko jedną warstwę , żeby się nie odkształciły.

Porady

Z tego samego przepisu można wykonać pączki pieczone. Będą podobne do bułeczek i bardziej dietetyczne. Jeśli ułożymy je w formie na muffinki - lepiej urosną. Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować