Pączki z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pączki na każdą kieszeń, długo utrzymują świeżość. Do ciasta można wykorzystać ziemniaki z obiadu.Idealne do porannej kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki ugotowanych i zmielonych ziemniaków
    1/3 szklanki cukru
    4 dag świeżych drożdży
    2 żółtka
    Sól do smaku
    1/3 kostki masła
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    Olej do smażenia
    Marmolada wieloowocowa do nadzienia
    Lukier malinowy:
    ½ szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki syropu malinowego
    Płatki migdałowe
    2 łyżeczki spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przełożyć mąkę, sól do smaku. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Odstawić na 10 minut by drożdże wyrosły. Następnie dodać ziemniaki, żółtka, cukier, spirytus – wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masło stopić, przestudzić, dodać do ciasta, ponownie wyrobić ciasto. Odstawić by ciasto wyrosło. Ciasto z ziemniakami będzie trochę klejące. Łyżką zanurzoną w mące nabierać porcję ciasta, uformować placuszek, na środek ułożyć porcję marmolady, skleić pączka. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta. Pączki odstawić w ciepłe miejsce, by ponownie wyrosły. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wystudzić. Składniki lukru utrzeć, polać pączki. Posypać wierzch pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Porady

1.Zamiast lukru, pączki można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować