Pączki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przełożyć mąkę, sól do smaku. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Odstawić na 10 minut by drożdże wyrosły. Następnie dodać ziemniaki, żółtka, cukier, spirytus – wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masło stopić, przestudzić, dodać do ciasta, ponownie wyrobić ciasto. Odstawić by ciasto wyrosło. Ciasto z ziemniakami będzie trochę klejące. Łyżką zanurzoną w mące nabierać porcję ciasta, uformować placuszek, na środek ułożyć porcję marmolady, skleić pączka. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta. Pączki odstawić w ciepłe miejsce, by ponownie wyrosły. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wystudzić. Składniki lukru utrzeć, polać pączki. Posypać wierzch pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Porady
1.Zamiast lukru, pączki można posypać cukrem pudrem.
Komentarze