Pączki z twarogu

4.5 (187 ocen)

Małe puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą.

Składniki:



  • 0,5 kg twarogu półtłustego
    4 jajka
    2,5 szkl mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    5 łyżek śmietany kwaśnej 18 %
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cukru waniliowego z nutką kardamonu
    1 łyżka wódki
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie same się obracają. Usmażone pączki za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować