Pączki z toffi

  • wyświetlono: 611 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pączki - ilovebake.pl

wwwilovebakepl
  • 120min

Składniki

ILOŚĆ: ok. 30 pączków

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
40 g masła lub margaryny, roztopionej
2 łyżki spirytusu lub łyżka octu
szczypta soli

DODATKOWO:

1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
ok. 50 g posiekanych orzechów np. migdałów lub laskowych
smalec lub olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pączki z toffi

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dwie łyżki przesianej mąki oraz łyżkę cukru. Zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn urośnie.
    Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, wykonujemy lekkie wgłębienie. Dodajemy cukier waniliowy oraz sól. Całe jajko razem z żółtkami oraz 2 łyżkami cukru miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami, chwilę mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy dłońmi lub za pomocą miksera z końcówką tzw. hakiem, aż ciasto będzie gładkie ( ok. 15 min. ). Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło oraz spirytus i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Stolnicę dosyć obficie oprószamy mąką i przekładamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawamy szklanką kółka o śr. 6 - 7 cm. Krążki przekładamy na oprószony mąką blat i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. pół godziny do napuszenia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do temp. 180 C, w dosyć szerokim rondelku napełnionym tak, aby pączki swobodnie mogły się smażyć i nie dotykały dna naczynia. Każdą stronę smażymy ok. 2 minuty, aż będą złote. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu, kładąc na ręczniku papierowym. Jeszcze lekko ciepłe pączki napełniamy niewielką ilością masy kajmakowej. Najprostszym sposobem napełnienia jest użycie specjalnej końcówki do nadziewania. Około 1/3 masy kajmakowej należy zostawić do posmarowania wierzchu pączków. Po wysmarowaniu masą delikatnie obsypujemy orzeszkami. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTłusty CzwartekPączkikajmak
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mini pączki z budyniem

Dodane przez: dorota w

Mini pączki z budyniem

Malutkie pączusie z budyniowym...

czekoladki z toffi

Dodane przez: Russkaya

Czekoladki z toffi

Pyszne czekoladki wypełnione masą...

Babeczki z toffi

Dodane przez: Marcela

Babeczki z toffi

Babeczki bardzo ładnie się prezentują...

Biszkopt z toffi

Dodane przez: ilka222

Biszkopt z toffi

Słodkie ale dobre ciacho :)

Kule toffi z kaszy jaglanej

Dodane przez: Jemy Oczami

Kule toffi z kaszy jaglanej

Znana i lubiana przez większość...

image-1f9l0oc

Dodane przez: Konto nieaktywne

Eklerki z kremem toffi

Przepyszne w sam raz do kawki