Pączki z powidłami

4.67 (6 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne, pulchne pączki z powidłami śliwkowymi. Można nadziać ulubionym nadzieniem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 500g mąki
    - 2 łyżki cukru
    - 4 żółtka
    - 50g roztopionego masła
    - szczypta soli
    - 1 łyżka spirytusu
    Zaczyn: 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, 25g świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
    Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak na min. 60min. Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować i wycinać koła. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia przez 30min. Olej rozgrzać i smażyć pączki. Lekko ostudzić i nadziewać szprycą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Masło Mleko Cukier Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować