Pączki z piekarnika z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1/2 szklanki ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże,odstawić do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać,wsypać cukier,dodać rozkłócone jajka,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko i olej,wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Z wyrośniętej masy odrywać po kawałku ciasta, wkładać do środka po kawałku czekolady i formować kulki.
Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wykładać zrobione kulki,odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
4.Pączki piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Porady
Zamiast w piekarniku można usmażyć pączki na głębokim oleju lub smalcu.
Komentarze