Pączki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wersja bez smażenia, gdyż nie każdy lubi pączki nasiąknięte tłuszczem.

  • 50 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1/2 szklanki cukru
    12 1/2 dkg masła
    1 szklanka mleka
    6 żółtek
    5 dkg drożdży
    cukier waniliowy
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    otarta skórka z jednej cytryny
    szczypta soli
    konfitura lub dżem
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bardzo smaczne 1. Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 3. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej.
  • 4. Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.
  • Warto zrobić takie pączki 5. Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny.
    Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.
  • 7. Pączki poukładać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez 20 minut. Pierwsze 10 minut z grzałką dolną a następne 10 minut tylko grzałką górną. Przed włączeniem górnej grzałki posmarować pączki białkiem z jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować